Merten suojelu on yhä tärkeämpää

Maamme meret ja niiden asukkaat ovat yhä hankalammassa asemassa nykyaikoina. Yhä useampi laji kuolee sukupuuttoon liikakalastuksen takia, eikä tässä ole kyse pelkästään kaloista, vaan verkkoihin sotkeutuneista muista merenelävistä. Valtavat muovimäärät ja laivojen polttoaineet sekä muu roska saastuttaa meriä kovaa vauhtia.

Tästä syystä maamme meret tarvitsevat erityistä huomiota niin erilaisilta luonnonsuojeluliitoilta kuin meiltä yksilöinäkin. Jokainen voi omalla tavallaan ottaa osaa merten ja muun luonnon suojeluun.

Yksilöllä on suuri vaikutus

Monet lähteet antavat viallista tietoa merten hyvinvoinnista, kuten animaatiot, matkaesitteet ja valtameren elämästä kertovat kolikkopelit. Todellisuus ei kuitenkaan ole yhtä kirkkaan sininen kuin jotkut näistä lähteistä antavat ymmärtää. Jokainen meistä voi vaikuttaa huomattavasti meren hyvinvointiin. Voit liittyä erilaisiin ohjelmiin ja liittoihin ja tukea heitä joko rahallisesti tai osallistumalla erilaisiin puhdistusoperaatioihin, mutta mikäli tämä ei tunnu sinun jutultasi, niin on myös monia muita pieniä tekoja, joita tekemällä päivittäin voit auttaa meren kuntoa. Yksi tärkeimmistä on vältellä liiallista muovijätettä. Muovi on yksi hankalimmista aineista maapallollamme. Muovin hajoamiseen kuluu satoja vuosia ja päästyään vesistöön, siitä vapautuu myrkyllisiä aineita. Tämän lisäksi meressä elävät eivät osaa tunnistaa muovia ruuasta ja monet kalat, kilpikonnat, valaat ja muut syövät muovia vuosien varrella koko vatsansa täyteen ja lopulta kuolevat ennenaikaisesti tähän. Ne, jotka eivät kuole syömäänsä muoviin, saattavat takertua erilaisten muovipussien ja tölkkirenkaiden kahvoihin ja kuolla lopulta tämän aiheuttamaan liikkumattomuuteen.

Kun vapautamme muovia meriin teemme samalla itsellemme hallaa, sillä syödessämme muovivedessä eläneitä kaloja päästämme muovin mikro-osia ja myrkkyjä myös omaan kehoomme, joista jotkut ovat niin pieniä, että ne mahtuvat solun sisälle. Tämä aiheuttaa kaikenlaisia sairauksia, kuten syöpää.

Toinen tärkeä askel merien hyvinvoinnin parantamiseksi on pitää huolta omasta hiilijalanjäljestä. Autoile vähemmän ja kävele enemmän, käytä vähemmän sähköä ja vettä – nämä kaikki ovat tärkeitä keinoja ympäristön lämpenemisen ja kasvihuone-efektin vähentämiseksi suuressa mittakaavassa toteutettuina. Ilmastonmuutos ja ilmaston lämpeneminen on suuri uhka myös merille, sillä se vaikuttaa myös meriveden pH:n muutoksiin. Kun vesi hiljalleen happamoituu ilmastonmuutoksen edetessä, on tiedossa sukupuutto monille eläimille ja kaloille mukaan lukien planktonille, koraaleille ja äyräille sekä niitä syöville eläimille ja kaloille.

Auttavat yhdistykset

On olemassa monia yhdistyksiä, jotka keskittyvät merten suojeluun kokonaan tai osittain. Muun muassa Marine Conservation Institute, WWS, Green Peace ja moni muu sisällyttävät meren suojelua yhtiönsä toimintaan. Myös Itämeren suojeluun keskittyneitä yhdistyksiä on monia. Yhdistykset voivat muun muassa kasvattaa tietämystä meristä ja niiden suojelusta, auttaa merien puhdistamisessa, estää liikakalastusta, opiskella erilaisia meriympäristöjä ja niiden asukkaita ymmärtääkseen paremmin niiden tarpeita.

Yksilön panos huipussaan

Alankomaalainen, 19-vuotias poika nimeltä Boyan Slat osoittaa, että kuka tahansa voi olla avainhenkilö suurien ongelmien ratkaisemisessa. Kyseessä ei ole miljonäärin poika tai suuri lapsinero, vaan aivan tavallinen lukio-asteella opiskeleva poika.

Slat heräsi mertemme kipeästi kaipaamaan apuun lomaillessaan Kreikassa. Sukellellessaan rantalomakohteessa hän näki enemmän muovipusseja kuin kaloja ja silloin hän tiesi, että jotain olisi tehtävä. Hän aloitti ongelman tutkimisen ja yritti ottaa selvää, onko asiaan jo keksitty toimiva ja käytännöllinen ratkaisu.

Yllätyksekseen hän sai selville, että merten puhdistamiseen muovijätteestä oli kehitelty vain kaksi erilaista ratkaisua, jotka molemmat olivat kalliita, epätoimivia ja hankalia toteuttaa vahingoittamatta meressä eläviä eläimiä ja kaloja. Hän päätti kehitellä oman siivousmenetelmänsä, jota varten hän laittoi niin koulun kuin kaveritkin paussille. Ongelman koko sai Slatin epäilemään onnistumistaan, mutta pojan mielestä oli tärkeää ainakin yrittää. Nyt, kokonaiset kuusi vuotta tuon tärkeän Kreikan matkan jälkeen ja kaksi vuotta hänen kehittelemänsä idean testaamisen jälkeen idea ollaan vihdoin laittamassa yleiseen käyttöön vuonna 2018.