Delfiinit, meren älyköt

Delfiinit ovat kiehtovia meren älykköjä. Delfiinit kuuluvat meressä elävissä eläimissä valaslajit -lahkoon. Jopa miekkavalas on itse asiassa delfiinilajiin kuuluva, vaikka puhekielessä kyseessä onkin valaasta.

Kaikki delfiinit ovat lihansyöjiä ja lajeja on yhteensä 40 erilaista, vaikkakin totaalista määrää emme vieläkään voi tarkasti tietää merien laajan koon takia. Pyöriäiset eivät ole osa delfiinien heimoa, mutta ovat kyllä sukua delfiineille. Tunnetuin delfiinilaji on pullonokkadelfiini, sillä tämä laji on delfiineistä yleisin delfinaarioissa ja tv-ohjelmissa sekä elokuvissa.

Kiinanjokidelfiini

Myös baijiksi kutsuttu kiinanjokidelfiini on Kiinan Jangtsejoessa elävä valaslaji, joka on lähes sokea. Kiinassa baijia kutsutaan Jangtsen kuningattareksi. Täysin tarkkaa tietä lajin edelleen olemassaolosta ei ole, sillä laji luokitellaan erittäin uhanalaiseksi ja jotkut lähteet jopa luokittelevat lajin kuolleen sukupuuttoon, sillä tutkijat eivät ole löytäneet yhtä ainutta yksilöä viimeisissä laskennoissa. Virallisesti laji julistettiin kuolleeksi sukupuuttoon Kiinassa vuonna 2007, kun laskentojen jälkeen yhtäkään yksilöä ei ollut löydetty. Lajin katoamiseen suurin syy on salametsästys ja Kolmen rotkon pato.

Kyseessä on eräänlainen “elävä fossiili”, joka on elänyt maapallolla arvioiden mukaan jopa 20 miljoonaa vuotta lähes kokonaan muuttumattomana esihistoriallisista ajoista nykypäivään. Ulkonäöltään baijilla on pitkä ja erittäin kapea nokka. Pituudeltaan naaras voi olla 2,3 metriä maksimissaan ja uros 2,5 metriä. Painoltaan baiji on keskimääräisesti 125-160kg.

Raitadelfiini

Raitadelfiini on hammasvalas-lajeihin luokiteltava laji. Raitadelfiiniä tavataan maailman kaikissa trooppisissa ja lämpimissä merissä. Veden lämpötilan täytyy olla vähintään 20 astetta jatkuvasti, jotta raitadelfiini pystyy elämään vedessä. Raitadelfiini voi kasvaa jopa 2,4 metriä pitkäksi. Delfiini on helppo tunnistaa, sillä sillä on lajille tyypillinen ja erikoinen raitakuvio, jossa nähdään tummaa siniharmaata ja vaaleampia sävyjä.

Pullonokkadelfiini

Pullonokkadelfiini, joka myös tunnetaan pullokuonodelfiininä, on delfiinilajeista tunnetuin. Pullonokkadelfiiniä elää joka puolella maailmaa kaikissa maailman merissä, paitsi napa-alueiden läheisyydessä veden kylmän lämpötilan vuoksi. Tunnetuin pullonokkadelfiini on tv-sarjoista ja elokuvista tuttu Flipper-delfiini, jota esitti usea eri delfiini.

Ulkomuodoltaan pullonokkadelfiini on helppo tunnistaa. Harmaanvärisen delfiinin kuono on pullomainen: pitkä ja säännöllisen levyinen. Vaikka puhutaan nokasta eli sinänsä nenästä, on itse asiassa kyseessä eläimen suu, ja varsinainen nenä sijaitsee päälaella puhallusaukon muodossa. Delfiinin paino voi kasvaa maksimissaan jopa 650 kg:n, mutta keskimääräinen pullonokkadelfiini painaa vain 200-300kg. Urosdelfiinit ovat huomattavasti painavampia kuin naaraat, ja yleensä hieman pidempiä. Suurimmiksi delfiinit kasvavat kylmissä vesistöissä ja pysyvät hieman pienempikokoisina lämpimissä vesissä.

Amazonindelfiini

Amazonindelfiini, jota kutsutaan myös nimellä inia, on jokivalaiden sukua. Suurikokoinen laji on harvinainen, muttei kuitenkaan lähellä sukupuuttoa, toisinkuin moni sukulaisensa. Amazonindelfiiniä uhkaa erityisesti kalastajien verkkoihin sotkeutuminen. Inia elää suurimmaksi osaksi Amazonin ja Orinocon vesistöissä ja niiden sivuojissa. Erikoista inialle on, että se suosii mutaisia paikkoja.

Inialla on huono näkö mutta kuuloaisti on sitäkin tarkempi. Kyseessä on yksineläjälaji, joka parhaimmillaankin elää vain muutaman lajitoverin kanssa. Tällainen erakkomaisuus on erittäin epätavallista muille valaslajeille. Amazonindelfiini voi kasvaa jopa kolme metriä pitkäksi, mutta painaa vain 100-150 kg, joka on huomattavasti monia muita lajeja vähemmän.

Tyypillisesti delfiinillä on pitkä kuono ja paljon hampaita. Erikoisena ominaisuutena amazonindelfiinillä on otsapullistuma, otsameloni, joka muuttaa muotoaan. Nuoruudessaan inia on vaaleanharmaa, mutta muuttuu vuosien myötä vaalean sinivihreästä vaalean punertavaan väriin. Inialla ei ole samanlaista selkäevää, kuin muilla delfiineillä.